Дев'ять лікарень у прифронтових областях взяли участь у пілотному проєкті з посилення стійкості медиків

Штатні психологи медзакладів опанували сучасні навички екстремальної психології, травмофокусованої терапії та підвищення особистої і колективної стійкості
22 листопада 2023

Лікарі, які працюють у прифронтових регіонах під час безкінечних повітряних тривог, нерідко мають емоційне вигорання, а це може знизити якість надання фахової медичної допомоги.


Щоб допомогти медичним працівникам долати наслідки хронічного стресу, посилити власну стійкість, відпілотовано підхід розгортання психологічних служб в лікарнях як роботу не лише з пацієнтами, а й з персоналом. Проєкт «Посилення спроможності закладів охорони здоровʼя та формування стійкості працівників медичної сфери» реалізовано у межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я — ініціативи першої леді Олени Зеленської.


Учасниками проєкту стали 15 психологів дев’ятьох лікарень із трьох прифронтових областей — Харківської, Запорізької, Миколаївської.


«Пілотний проєкт із посилення стійкості медиків, який нещодавно реалізували в Запорізькій, Харківській, Миколаївській областях, виявився вкрай потрібним, кажуть його учасники», — зазначила перша леді Олена Зеленська у своєму телеграм-каналі.


У ході проєкту відбулось понад 3000 індивідуальних психологічних консультацій, із яких майже третину пройшли медики, а решту — пацієнти. 


«Цей проєкт — ніби ковток свіжого повітря серед того страху, що зараз відбувається навколо. Ми перебуваємо в постійному стресі, втрачаємо свій ресурс. Але під час навчання щодня наша команда зростала професійно, і це дуже важливо, що з’явилася така можливість», — ділиться психологиня з Миколаєва Юлія Лосицька.

Участь у групових заняттях взяли 2658 осіб, з них 1400 — медичні працівники. 


«Це неоціненна підтримка для психологів, які надають фахову допомогу своїм клієнтам та пацієнтам, ба більше — своїм колегам лікарям. Підтримка одне одного — наш природний антидот, саме він в основі стійкості нашого народу. Ми вміємо допомогти розправити крила. Це навчання показало мені, як багато я можу ще дати своїй країні, своїм людям», — зазначає психологиня однієї із запорізьких лікарень Анастасія Шайхет.

Психологи опанували навички екстремальної психології, травмофокусованої терапії, підвищення особистої і колективної стійкості та навчилися надавати дієву підтримку колегам-лікарям.


Однак, як зазначила перша леді, вигорання медичного персоналу як наслідок накопиченого стресу є не лише у прифронтових областях, адже «прилітає» всюди і скрізь побільшало пацієнтів, травмованих війною.


«Тож важливо, що скористатися досвідом пілотного проєкту може тепер будь-який медичний заклад нашої країни», — додала Олена Зеленська.

Рекомендації щодо психосоціальної підтримки в закладах охорони здоров’я доступні за посиланням. Вони стануть у нагоді обласним та міським управлінням охорони здоров’я, керівникам закладів охорони здоров’я, співробітникам лікарень, психіатрам, лікарям-психологам, психотерапевтам, психологам, фахівцям у сфері громадського здоров’я.


Проєкт з посилення психологічних служб лікарень та стійкості медичних працівників реалізовано Координаційним центром з психічного здоров'я Кабінету Міністрів України та громадською організацією «Безбар'єрність» у співпраці з Міністерством охорони здоров'я України, Департаментами охорони здоров'я Миколаївської, Запорізької та Харківської областей.


У межах проєкту також проведено дослідження потреб та спроможностей медзакладів у сфері ментального здоровʼя та психосоціальної підтримки.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux