Проєкт з посилення психологічних служб лікарень та стійкості медиків масштабується

Планується провести близько 200 годин тренінгових занять та колективних зустрічей, індивідуальних і групових психологічних консультацій
19 квітня 2024

В Україні масштабується проєкт, спрямований на вдосконалення роботи психологічних служб у медичних установах. Торік у пілоті «Посилення спроможності закладів охорони здоров’я та формування стійкості працівників медичної сфери» взяли участь дев’ять лікарень з трьох регіонів. Цього року проєкт розширюється — долучились 15 медзакладів із Миколаївської, Одеської, Запорізької, Дніпропетровської, Чернігівської, Сумської областей.

Програму навчання та практичної діяльності розробив і впровадив Координаційний центр з психічного здоров'я Кабінету Міністрів України за підтримки Фонду «Партнерство задля стійкості України» у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?»  — ініціативи першої леді Олени Зеленської.

«Фокус проєкту — саме на медичних працівниках. Бо якщо неспроможний медичний працівник, то він не має ні сил, ні можливостей, ні бажання надавати допомогу іншим. Наше завдання допомогти вам максимально зберегти ваше власне ментальне здоров’я, вашу стійкість, стійкість ваших колективів, — наголосила під час старту проєкту Ірина Микичак, директорка з координації органів влади Координаційного центру з психічного здоров’я КМУ та радниця прем’єр-міністра України.

Проєкт триватиме 5 місяців. Так, заплановано 100 годин тренінгових занять, 80 годин групових супервізійних та 16 годин групових інтервізійних зустрічей, індивідуальні та групові психологічні консультації медичного персоналу.

Вже відбулися перші тренінги, присвячені особливостям комунікації на всіх рівнях та організації роботи психологічних служб. Разом із керівниками медустанов фахівці провели детальний розбір всіх компонентів професійної діяльності психологів у закладах: від актуалізації законів, постанов, наказів до посадових обов’язків. Сенс тренінгу — усвідомити, що у лікарнях мають лікувати насамперед людину, а не формально хворобу.

Під час навчання учасники проєкту мають опанувати навички першої допсихологічної допомоги, технології ранніх інтервенцій, протоколи невідкладної стабілізації стану, інструменти практичної психологічної роботи в рамках кризової інтервенції, техніки та методики військової психології в екстремальних ситуаціях, техніки роботи з наслідками довготривалого та інтенсивного стресу.

Також заплановане вивчення особливостей взаємодії з військовослужбовцями, які пережили полон та тортури. Але ключовим напрямом проєкту лишається профілактика професійного вигорання та посилення резильєнтності медичного персоналу в умовах війни.

«На жаль, зараз культура медичної спільноти така, що медики завжди кажуть: "з нами все ок". І це тоді, коли вони всю ніч не виходять з операційних, коли після прильотів, не чекаючи на команди, самі приїжджають на свої робочі місця, бо знають, що точно будуть потрібні. Після двох років війни цим людям неймовірно потрібна допомога. Я дуже сподіваюсь, що ми разом зможемо підсилити саме медичних працівників. Відповідно, якщо вони будуть потужні та стійкі, то і якість медичної допомоги значно виграє», — поділилася медична директорка Криворізької міської клінічної лікарні №2 Анжеліка Тамамшева.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux