Відбувся День спільнодії, присвячений фізичному та ментальному відновленню ветеранів

Ветерани та ветеранки вивчали техніки самодопомоги, долучилися до масштабної руханки, грали в боулінг, займалися боксом і велоспортом
31 березня 2024

День спільнодії — «Формуємо стійкість разом» — пройшов в українських громадах у межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я, яка впроваджується за ініціативою першої леді Олени Зеленської. 

Поєднання різних видів активностей дозволило продемонструвати захисникам і захисницям можливості з реабілітації, залучити родини ветеранів та ветеранок до відновлення, вибудувати ефективну двосторонню взаємодію. Заходи відбулися за підтримки Координаційного центру з психічного здоров'я Кабінету Міністрів України.

Зокрема, у Вінницькій області місцеві спортсмени започаткували наставництво для ветеранів у боксі та велоспорті. А у Волинській області руханку проводив чемпіон світу з параатлетики Ярослав Окапінський.

«Тема важливості ментального здоров’я вже стала повсюдною: на міжнародному, національному, місцевому рівнях. Українці мають знати про всі можливості підтримки. А ті, хто приймає рішення, повинні виявляти та усувати прогалини надання допомоги. Дні спільнодії — це про вміння слухати та дослухатись одне до одного, про об’єднання зусиль, залученість всіх і кожного заради спільної мети. Це про те, як проростають послуги з ментального здоров’я на місцях», — зазначила керівниця Координаційного центру з психічного здоров’я КМУ Оксана Збітнєва.

Головними організаторами дня спільнодії виступили профільні заступники керівників обласних військових адміністрацій та регіональні координатори Всеукраїнської програми ментального здоров'я. Долучились також представники організацій «Інваспорт», «Спорт для всіх», громадськість, місцеві спортсмени, молодь.

«У процесі реабілітації спорт є не лише засобом фізичного відновлення, але й важливою складовою психологічного оздоровлення. І ці заходи саме про це. Наразі ми всі працюємо над збільшенням таких послуг саме в громадах для ветеранів і членів їхніх родин», — зауважила регіональна координаторка в Черкаській області Вікторія Шепіль.

Крім активностей фізкультурних, наприклад, в Дніпропетровській та Миколаївській областях провели сеанси анімалотерапії. На Тернопільщині ветерани вивчали техніки самодопомоги під час прогулянки катером.

 

«Після поранення на полі бою вже не думав, що займатимусь навіть аматорським спортом. Але будь-яке відновлення починається з реабілітації. Знаходячись у тренувальному залі чи на змагальному майданчику поруч з побратимами, як рівний з рівними, неабияк покращуєш свій психологічний стан», — поділився враженнями ветеран Артем Погорілий.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux